RAPORT DE ACTIVITATE AL DIRECȚIEI JUDEȚENE PENTRU SPORT ȘI TINERET ARAD PE ANUL 2018
Obiective principale pe domneniul sport:
- Sprijinirea organizării și desfășurării competițiilor sportive locale, naționale și internaționale în municipiul și județul Arad;
- Sprijinirea activităților de înființare, organizare a structurilor sportive prin consiliere și eliberare de C.I.S.-uri Asociatiilor sportive fără personalitate juridică;
- Promovarea sportului în rândul tinerilor și a copiilor, prin sprijinirea structurilor sportive școlare în activitatea competițonală;
- Colaborarea cu Inspectoratul Județean Școlar, Universitatea de Vest Vasile Goldiș Arad și Universitatea Aurel Vlaicu Arad pentru dezvolarea sportului școlar și universitar.
Câteva dintre acțiunile cele mai importante derulate în 2018 și la care DJST Arad a fost partener în organizare:
- Cupa Banzai – arte marțiale, acțiune cu caracter internațional la care au participat un număr de 436 de sportivi din 4 țări
- Dialog voleibalistic internaţional – Cupa Aradului la volei acţiune organizată de către DJST Arad în parteneriat cu Fundaţia “Ideea” și CS Fan Arad, la care s-au înscris și participat 27 de echipe din țară și din străinătate. Datorită dotărilor din Sala Polivalentă meciurile s-au disputat simultan pe 3 terenuri.
– Maratonul, semimaratonul și crosul Aradului, acțiune care a avut probe de maraton, semimaraton, cros 10,5 km, cros 6 km, cros 1 km și la care au participat 1782 de alergatori.
– Supermaraton Bekescsaba-Arad-Bekescsaba – 1500 de participanți din mai multe ţări au parcurs 200 de km între România şi Ungaria. Cei mai numeroşi au fost sportivii care au concurat pe biciclete. Au participat şi alergători la ştafetă, şi concurenţi pe role. Supermaratonul Bekescsaba – Arad – Bekescsaba a ajuns la ce-a de-a XXI -a ediţie iar traseul trebuit parcurs în două zile de către participanţi.
În ceea ce priveşte activităţile sportive pentru persoane cu dizabilităţi, DJST Arad a fost partener alături de Asociația Integra pentru persoane cu dizabilități mentale în organizarea acțiunii ,,Șanse egale pentru toți,”
- Trofeul SPT – la volei, acţiune organizată de către DJST Arad în parteneriat cu Fundaţia „Ideea” şi la care au participat 20 de cluburi din România, Ungaria şi Serbia.
De asemenea printr-o colaborare foarte bună cu Inspectoratul Județean Școlar Arad, DJST s-a implicat și a acordat sprijin și în derularea competițiilor școlare din cadrul Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar și nu numai, punând la dispoziție bazele sportive din subordine. S-au mai organizat în parteneriat cu Universitatea Aurel Vlaicu Arad, Asociatia Județeană de Fotbal Arad Cupa Moș Nicolae și Cupa Moș Crăciun la fotbal pentru elevii din învățământul primar.
Acțiuni importante care s-au mai desfășurat în anul 2018 în parteneriat cu DJST Arad:
- Cupa Mureș – canotaj academic ( ACS Voința)
- Triatlonul Aradului – ( CS Experiența Multisport)
- Cupa Vados- șah (CS Sah Club Vados)
- Duatlonul Aradului (CS Experiența Multisport)
- Cupa Sportsin – Baschet și volei gimnaziu, acțiune cu caracter de selecție, organizată în parteneriat cu IȘJ Arad, AJ Baschet, desfășurată la Arad și Lipova
- Arad Open – șah (CS Sah Club Vados)
- Festival Internațional de Majorete – Dancing Europe (CS Mistral)
- Memorial Sorin Lobonț – canotaj, kaiac ( CS West Sport)
- Campionat Național de volei pe plajă- etapă (FR Volei, CS Fan Arad)
- Cupa Zărandului – oină (AJ Oină)
- Cupa CSM Arad Trophy – gimnastică ritmică (CSM Arad)
- Cupa CSM – judo (CSM Arad)
- Cupa Aradului – natație (CSM Arad)
- Memorial Ioan Buruc – handbal juniori ( HC Beldiman)
- Baschet Fest – actiune de selectie pentru copii la baschet masculin (CS Valbon)
- Gala Campionilor – box ( CS Boxing Club Ruben Stoia Arad)
- Cupa Ballroom Dance Arad – dans sportive (CS Ballroom Dance Arad)
- Cupa de Crăciun Atletico – fotbal juniori (CS Atletico Arad)
– Cupa 1 Decembrie – baschet copii, acțiune organizata în parteneriat cu Primăria Pecica și CS Valbon
În anul 2018 a continuat programul național ”Campionii României în școală, liceu și universitate”, program inițiat de către Ministerul Tineretului și Sportului în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, ce are ca scop promovarea sportului și a educației fizice în rândul elevilor și studenților. Anul acesta programul a fost extins în județ dar și la nivel de grădinițe.
Tot in anul 2018 s-a implementat un nou program național, România în Mișcare, program desfășurat pe două nivele: calendar sportiv și finanțări nerambursabile pentru cluburile sportive de drept privat și asociațiile sportive pe ramură de sport cu un buget de 63 000 lei.
La nivelul municipiului Arad sunt următoarele săli de sport pentru diferite jocuri sportive (baschet, handbal, volei): Sala Sporturilor “Victoria”, Sala de sport a Universitatii Aurel Vlaicu , iar dintre cele şcolare avem Sala de sport Liceul Pedagogic, de tip A, cu tribune, Sala de sport Şc. Gen. Nr. 18, Sala de sport Şc. Gen. Nr. 12, Sala de sport Liceul de Artă, care sunt de tip B, fără tribune. Alte săli de sport din Arad: sala de baschet Decebal, sala de lupte de la CSS Gloria, Sala de Judo, Arad CSS Gloria, sala de jocuri a CSM Arad, sala de gimnastica (Stadionul Gloria), sala de sport UVVG Arad, sala de sport LPS Arad, de tip B.
Situaţia statistică referitoare la antrenori, instructori şi arbitri în anul 2016:
- de antrenori activi : 180
- de instructori sportivi activi: 128
- de arbitri activi: 248
Situaţia sportivilor legitimaţi :
5990 sportivi legitimați dupa cum urmează:
SENIORI | TINERET/JUNIORI/CADETI | COPII | |||
MASCULIN | FEMININ | MASCULIN | FEMININ | MASCULIN | FEMININ |
1993 | 178 | 2216 | 371 | 796 | 436
|
TOTAL: 2171 | TOTAL: 2587 | TOTAL: 1232 |
Performanțele sportive deosebite în anul 2018 și nu numai, au fost evidențiate prin Gala DJST 2018, unde au fost premiați atât sportivii cu rezultate în competițiile sportive internaționale cât și foști sau actuali antrenori, conducători de cluburi sau profesori de educație fizică și sport.
- CONDURACHE LUCIANA – HALTERE CSM ARAD
– aur–- Campionate Europene Juniori
- KRUPLA COSMIN – HALTERE CSM ARAD
–aur, argint si bronz– 50kg aruncat – Campionate Europene Juniori
- DANCIU EMANUEL – HALTERE CSM ARAD
– argint si bronz- Campionate Europene Juniori
– loc IV – Jocurile Olimpice de Tineret 2018
4.BOCȘER GABRIEL– GIMNASTICĂ AEROBICĂ CS UNIVERSITATEA
– argint – grup – Campionate Mondiale Seniori
– bronz– echipe – Campionate Mondiale Seniori
- MIHUȚ MIHAI – LUPTE GRECO ROMANE CS ASTRA ARAD
– aur – individual – Campionate Europene seniori
– bronz – individual – Campionate Mondiale seniori
- RUS IRINA – TENIS DE MASĂ – CSM ARAD
– aur – echipe – Campionate Europene junioare
7.COMAN MARIAN – ATLETISM – CS UNIVERSITATEA ARAD
– aur – echipe – cros – Campionate Balcanice seniori
În anul 2018 la Sala Sporturilor Victoria pe coridorul de la etajul I s-au montat 8 mese de tenis, cu filee, la care publicul doritor are acces gratuit. De asemenea la Bazinul acoperit Delfinul s-a dat în folosință o sală de forță destinată atât sportivilor de performanță dar și publicului.
Programul anual de investiții al DJST Arad a fost aprobat de către MTS și cuprinde un număr de 2 obiective:
- reparații capitale – hidroizolație cu membrană bituminoasă la acoperiș și terase necirculate Sala Sporturilor Victoria
- reparații capitale – hidroizolație cu membrană bituminoasă la acoperiș Bazin acoperit Delfinul corp A și corp B
Veniturile proprii realizate de către DJST Arad din prestari servicii și închirieri baze sportive au fost de 927 752 lei la sfârșitul anului 2018, față de 735 195 lei la sfârșitul anului 2017.
Pentru sprijinirea activității de organizare a structurilor sportive, DJST a acționat prin acordarea de consultanță pentru înființarea acestora conform Legii nr.69/2000.
Cluburi sportive inființate în anul 2018:
- de drept privat : 8
- de drept public: 3
Pentru desfăşurarea activităţilor sportive, în anul 2018, DJST Arad a colaborat cu Primăria Municipiului Arad, Cosiliul Judeţean Arad, Centrul Cultural Judeţean Arad, Inspectoratul Judeţean Şcolar Arad, Palatul Copiilor Arad, Direcția Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad, Poliţia Locală Arad, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Arad, Asociaţia Judeţeană de Atletism, Asociaţia Judeţeană de Baschet, Asociaţia Judeţeană de Tenis de Masă, Asociaţia Judeţeană de Fotbal, Federaţia Română de Baschet, Federaţia Română de Gimastică Ritmică.
În domeniul tineretului:
- Analiza realizării obiectivelor şi indicatorilor din Programele de susţinere a acţiunilor de tineret –P2
Au fost derulate 4 acțiuni mari de tip campanii în rândul elevilor de liceu, întâlniri de lucru, consiliere sau training pe tot parcursul anului cuprinse în calendarul de acţiuni/proiecte de tineret proprii şi/sau în parteneriat ale DSJT Arad, și au fost finanțate 2 proiecte ale ONGT urilor arădene.
Bugetul alocat proiectelor de/pentru tineret pentru anul 2018 a fost de 53.492 lei, acesta împărțindu-se în acțiuni proprii și/sau în parteneriat, și în acțiuni derulate de ONGT uri finanțate în urma participării la Concursul Local de Proiecte.
Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Arad organizeaza anual concursul local de proiecte pentru asociațiile şi fundaţiile care funcţionează în condiţiile Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații, iar temele şi priorităţile pentru concursuri vizează obiective specifice și direcții de acțiune prevăzute în Strategia națională în domeniul politicii de tineret pentru perioada 2015 – 2020, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 24/2015 și se stabilesc anual de către Ministerul Tineretului și Sportului.
Proiectele din calendarul de acțiuni proprii pentru tineri s-au încadrat în Direcțile de acțiune ale Programului de Guvernare 2018-2020, Capitolul Tineret, măsurile din Strategia națională în domeniul politicii de tineret pentru perioada 2015-2020 fiind: cultură și educație nonformală, muncă și antreprenoriat, sănătate, sport și recreere, participare și voluntariat, incluziune socială.
Scopurile proiectelor au constat în orientarea activităților şi programelor de educaţie nonformală cu precădere către domenii care asigură buna integrare socială a tinerilor şi manifestarea lor mai activă şi mai responsabilă, sprijinirea adaptabilității și dezvoltării permanente a forței de muncă corelate cu schimbările structurale ale pieței muncii prin identificarea opțiunilor potrivite și consilierea individuală a elevilor de liceu.
Totodată s-a urmărit dezvoltarea activităţilor cu tinerii defavorizați (dezvoltare personală), a oportunităţilor de învăţare nonformală orientate către grupurile cu risc mare de părăsire timpurie a şcolii, asigurarea accesului tuturor tinerilor la activităţi de educaţie nonformală, cu precădere în contexte nonformale şi informale/
A fost facilitată promovarea unui acces uşor la informaţie de calitate, privind piaţa muncii, drepturile şi obligaţiile angajaţilor, respectiv ale angajatorilor, pentru toţi tinerii, în special pentru cei cu mai puţine oportunităţi.
Nu în ultimul rând DJST Arad a încheiat un protocol cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Arad cu care a derulat o campanie de informare în rândul liceenilor arădeni pentru conştientizarea tinerilor asupra riscurilor care decurg în urma consumului de alcool, tutun si droguri ilegale și dezvoltarea de activități de petrecere a timpului liber ca alternative sănătoase la consumul de droguri legale și ilegale adresate tinerilor din grupurile de risc.Aceste acțiuni au făcut parte din Direcțiile planului de acțiune pentru Implementarea Strategiei Naționale Antidrog 2017-2020 asumate de către Ministerul Tineretului și Sportului.
În urma implementării proiectelor de tineret au beneficiat 1265 de tineri din municipiul și județul Arad și au fost obținute următoarele rezultate:
- Tinerii participanți la întâlnirile de lucru și traininguri vor avea oportunitatea să pună în practică cunoștiințele învățate care le vor aduce satisfacții personale și profesionale , se vor cunoaste mai bine si vor putea să își gestioneze abilitatile si punctele slabe mai bine, vor fi capabili să se implice în activități de tineret și voluntariat
- Tinerii participanti la activitățile de consiliere în carieră vor putea identifica pe viitor mijloacele necesare pentru a ajunge la jobul cu care puteti sa faceti cariera, în urma planului de cariera elaborat ei vor constientiza posibilele obstacole si a modalitatilor de depasire și de asemenea vor putea identifica pasii necesari pentru atingerea obiectivului de cariera realizându-și singuri portofoliului de angajare
- Tinerii participanți la proiectele de prevenire a consumului de droguri au fost informaţi în domeniul prevenţiei consumului de substanţe nocive sănătăţii, li s-au oferit modele poziive de urmat, modele care să îii ajute să se dezvolte personal și să își schimbe traiectoria greșită, au beneficiat de consultanță privind consumul de droguri, atât individual cât și de grup și li s- au oferit acțiuni orientate pe activități de petrecere a timpului liber (culturale, artistice și sportive), ca alternative sănătoasă la consumul de droguri legale și ilegale, substanțe cu proprietăți psihoactive
În general, prin aceste proiecte ne-am propus pe termen lung : generare de acțiuni în folosul comunităţii;formarea unei generaţii de tineri cu iniţiativă şi interesaţi să se implice în viaţa comunităţii; conştientizarea în rândul tinerilor a nevoii de profesionalizare atât în ceea ce priveşte cunoştinţele profesionale, cât şi în ceea ce priveşte atitudinea sau abilităţile în orice domeniu; să inteleagă, să aplice si sa-şi dezvolte aptitudinile unui formator; să realizeze activitati de formare;
Prin metodele alese a reieșit asigurarea unei mai bune relevanţe practice a abilităţilor dobândite prin educaţie formală și non-formală, asigurarea unor şanse mai bune de acces şi de menţinere pe piaţa muncii a tinerilor, prin însuşirea şi dezvoltarea abilitãţilor şi competenţelor care le asigurã locul de muncã în viitor în paralel cu educația formală.
Partenerii din cadrul proiectelor derulate pe anul 2018 de către Direcţia pentru Sport şi Tineret Arad au fost: Consiliul Judeţean Arad, Centrul Cultural Judeţean Arad, Centrul de Prevenire Evaluare si Consiliere Antidrog Arad,Inspectoratul Şcolar al Judeţului Arad, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad,Palatul Copiilor Arad. Au fost finanțate și au implementat proiecte pentru tineri asociațiile Condor Club Arad și Organizația Tinerilor cu Inițiativă Filiala Arad fiindu-le alocat un buget de 19.525 lei.
2.Modalităţi de colaborare cu organizaţiile de şi pentru tineret, organele administraţiei publice locale şi alte instituţii cu atribuţii în domeniul tineretului
Pe parcursul anului 2018 au fost organizate întâlniri de consultare pe baza metodologiei, a politicilor de tineret şi a propunerilor de completare şi modificare a legislaţiei în domeniul tineretului, s-au făcut informări permanente privind noutăţiile din domeniul tineretului (legislaţie, programe de finanţare, cursuri, etc). De asemenea a fost oferită consultanţă pentru înţelegerea şi aplicarea corectă a metodologiei în vederea întocmirii dosarului pentru concursurile locale şi naţionale de proiecte, s-a oferit consultanţă privind înfiinţarea organizaţiilor de/pentru tineret. La final au fost operate datele şi informaţiile obţinute prin consultarea ONGT-urilor implicate direct sau indirect în implementarea de proiecte de voluntariat, aceste propuneri fiind transmise autorităţiilor competente şi totodată va ajuta DJST Arad în elaborarea strategiei locale de creştere a vizibilităţii voluntariatului pentru anul viitor. Totodată a fost acordat sprijin logistic şi consultanţă privind organizarea acţiunilor pentru Tineret. În privinţa colaborării cu organele administraţiei publice locale şi alte instituţii cu atribuţii în domeniul tineretului , DJST Arad a participat la toate întâlnirile având ca temă de interes tinerii, a încheiat parteneriate pe acţiunile de tineret și a colaborat cu insitituțile cu atribuții în domeniul tineretului în vederea atingerii obiectivelor și Direcților de acțiune ale Programului de Guvernare 2018-2020
- Tabere
În anul 2018 DJST Arad a organizat cu un buget de 48.000 lei următoarele tabere:
- tabără socială pentru elevi pe perioada vacanței de vară , beneficiarii acestei tabare au fost în procent de 50% elevi proveniți din famiii al căror venit lunar pe membru de familie este de până la 50% din salariul minim brut pe economie, și în procent de 50% elevi care beneficiază de o măsură de protecție socială, astfel au participat de 29 elevi și 3 cadre didactice însoțitoare de la unitățile de învățământ: Liceul “Atanasie Marienescu”, Școala Gimnaziala Vladimirescu, Liceul “ Sever Bocu”, Liceul Special “Sfânta Maria”, Liceul “Ion Buteanu” Gurahonț, Lic.Tehnolog. “Ștefan Hell”, CN “Vasile Goldiș”, CN “Preparandia D. Țichindeal”.
- tabară pentru preșcolari, elevi și studenți cu handicap, împreunp cu asitenții personali, astfel au participat 44 persoane cu handicap cu asistenții personali, care au provenit de la unitățile de învățământ: Centrul Școlar pentru Educatie Incluziva Arad, Școala Speciala “Raza de soare”, Liceul Special “Sfânta Maria” Arad, Liceul Tehnologic “Sava Brancovici”, Scoala Gimnaziala” Caius Iacob”, Școala Gimnazială “Iosif Moldovan”.